top of page

Video och beskrivning av verket "Finns i sjön"


Visste du att verket (muralen) som målades för några veckor sedan vid Odenvallen faktiskt heter "Finns i sjön"? Nedanför kan du läsa en beskrivning av verket och varför det heter så!


Finns i sjön

I Odensjön myllrar det av hemligheter, det sägs att sjön är bottenlös – att där finns ett outgrundligt djup. Med vattenytan som spegel smälter himlen samman med den omgivande naturen – ett panorama. Där reflekteras träden, branter fyllda av sten och flytande näckrosor. Men vad finns egentligen i sjön?


Inspirerad av en exkursion till sjön, fotografier, teckningar, samtal och workshops med Röstångabor har motivet till målningen vuxit fram. Med en kreativ kraft har vi tillsammans gett liv åt målningen. Färgfyllda påsar kastades på planket med sprutande färgexplosioner och perfekta dropp, konstverket vibrerar av energi.


Namnet på sjön anspelar på guden Odens öga, och dess form är resultatet av årtusenden av glaciärer som har skapat en plats fylld av myter och magi. Här bor jättar, sjöormar, fiskar och andra varelser – en portal till det okända. Det sägs att musikens själ har hittat sin boning här, och lockar till sig musikälskande själar som dras till byns aktiva musikscen. Gitarrens toner klingar ständigt genom byn.


På sjöns botten simmar Odens korpar Hugin och Munin, de världsvana fåglarna som samlar på historier och minnen från världens alla hörn för att sedan förmedla dem. Korparna har spanat in guden Odens älskade guldring, Draupnir, som han råkade tappa efter sitt morgonbad.


Makrillen vill att du öppnar burken mot havet. Människan lämnar spår överallt och allt som faller i vattnets djup förvandlas och blir hem åt olika små varelser – ser ni, något är på väg att krypa ut.


Glasskonsumtionen är väldigt hög i Röstånga, många teckningar med glassar ritades under workshopen, så givetvis finns där en glassfabrik på sjöns botten. Smakerna bestämdes av de unga kreatörerna– choklad, hallonsorbet och polkagris var favoriterna.


Den lilla fisken dras åt ett ljus. Målningen lyser av ljuspunkter från det hemlighetsfulla fenomen som sjön döljer, med ett kraftfält med mönster från japansk blåsfisk som ger naturen sina gåtor.


Odensjön, en plats där historier, natur och människor sammanflätas och lämnar oss med en känsla av att det alltid finns mer att upptäcka, både ovan och under ytan.


Tack för ett fint samarbete hälsar Rävan-crewet, och tack igen säger vi!

コメント


bottom of page