top of page

Svinnsmarta samarbetet med Ica Nära i byn


Elsa från IBIB och Linda Sandström, butikschef, står utanför den lokala Icabutiken där IBIB varje vecka hämtar matsvinn.


Vad gör man när konsumenterna blir allt mer kräsna och väljer bort det kantstötta kålhuvudet och de skrynkliga paprikorna? På Ica Nära i Röstånga jobbar man aktivt för att minska matsvinnet – bland annat genom att sälja svinntråg och ge bort matsvinn till IBIB.


Varje onsdag morgon går en del av IBIB-gänget till Ica Nära i Röstånga, för att ta emot veckans matsvinnsleverans. När IBIB började samarbeta med Ica var det allt från kött och mejeriprodukter till frukt och grönt, men numera har IBIB valt bort köttet för att jobba med vegetarisk mat. 


Den här onsdagen är det Elsa och Samah från IBIB som möter Linda Sandström, butikschef och ansvarig för frukt och grönt, för att gå igenom dagens svinn. Linda tycker att det är inspirerande att ta emot IBIB-gänget, berättar hon, för att hon får höra hur tankarna går kring vad man kan hitta på baserat på vad som ligger i lådan just den här dagen. 


– Det är jättespännande när de kommer in och har en idé och man hör att det finns så mycket man kan göra av detta, säger Linda, och pekar på dagens utbud av matsvinn – paprikor, zucchini, champinjoner, vitkål och annat. 


– Och ni har ju olika bakgrund och matkulturer, helt olika idéer, fortsätter hon.


Samah från IBIB går igenom dagens matsvinn tillsammans med Linda – zucchini, äpplen, champinjoner, vitkål och paprikor.


Elsa, som är en av de nyaste anställda hos IBIB och som huvudsakligen jobbar i köket, instämmer i att alla som jobbar i IBIB:s kök kompletterar varandra med sina kunskaper och att de försöker ta tillvara på den. Till exempel hade IBIB en väldigt uppskattad arabisk matvecka i januari. Då kom ett tiotal Röstångabor förbi möteslokalen och fick hämta upp lunchlådor med allt från dolmar till falafel. 


– Idag gjorde vi en caponata, en slags italiensk version av en ratatouille. Vi använde zucchinin som vi fick härifrån idag och köpte till aubergine. Vi hade mycket paprika i frysen, så det använde vi. Och så tomater från idag. Vi köpte också krossade tomater, kapris, oliver och gröna linser. Vi får väldigt ofta paprika så vi försöker hitta rätter som inkluderar mycket paprika, säger hon. 


Annat vanligt svinn som IBIB får ta emot är bananer, äpple, bär och broccoli. Linda säger att det är typiskt sånt som kan se lite tråkigt ut men ändå vara fullt ätbart.


– Vi är mer kräsna nu som konsumenter men det går inte hand i hand med att vi ska tänka hållbart, säger hon.


Butikschefen Linda tycker att det är kul att samarbeta med en lokal verksamhet.


Ica i Röstånga jobbar med hållbarhet och matsvinn på flera olika sätt. Bland annat erbjuder de så kallade svinntråg, där de samlar frukt och grönt i tråg som de sedan plastar in och säljer för 25 kronor styck – något som är väldigt uppskattat bland kunderna, säger hon. 


Samarbetet med IBIB har funnits i ungefär två år och Linda hoppas att det ska fortsätta.


– Man får hitta sin väg, något som passar och inte tar för mycket tid. Det är jättekul att samarbeta med något som finns i byn, säger hon. 


Lindas och Elsas bästa svinntips:

Bananer: gör bananglass genom att mixa fryst, skivad banan med lite vaniljsocker.

Äpplen: passar fint i en grönsallad.


Linda: Lukta, känn och smaka! Mycket mat håller längre än vad det står på förpackningen.

Elsa: Hacka och frys in grönsaker för att kunna plocka fram senare och ha i soppor, grytor mm. 

Elsa: Kolla gärna t.ex. Pinterest för inspiration. Sök på en eller flera ingredienser så får du upp olika maträtter och recept. Byt ut ingredienser beroende på vad du har hemma.

コメント


bottom of page