top of page

Rapport från höstvandring i Nackarpsdalen

Den 26 oktober arrangerade RSMH och IBIB en kort vandring och utflykt. Här kan du läsa om dagen, ta del av en myt om Odensjön och även receptet på grytan vi åt.


Klockan 09.45:

Bussen från Stehag anlände i Röstånga och gruppen, bestående av personer från RSMH Lund och IBIB, började traska mot ingången till Nackarpsdalen som är en av de tre större sprickdalarna på Söderåsen. Där lämnade vi mat, ved, vattendunkar och annat som inte behövdes förrän på lunchen. Sen gick vi åt nordväst längre in i sprickdalen.Klockan 10.45:

Gruppen rundar Odensjön som skymtar där nedanför, genom de färgglada höstlöven. Maria från IBIB berättar om den mytomspunna sjön som har fått sitt namn för att den ser ut som Odens öga. En annan myt säger att jättarna Blink och Börta bor under sjön, där de bosatte sig för att slippa höra kyrkklockorna från de många kyrkorna i byarna runt omkring. Det sägs också att det finns en förbindelse mellan Odensjön och kryptan i Lunds domkyrka och att det finns ett slott under vattenytan i sjön.Klockan 10.54:

Fikapaus med kakor och kaffe vid Odensjöns utsiktsplats innan vi började promenera mot vindskyddet vid Nackarpsdalens ingång för att äta lunch.Klockan 11.50:

Elden tändes och vi började förbereda lunchen som blev Energikooperativets energisnåla linsröra, från vår egen kokbok såklart. Till det lite ris och chapati som vi stekte i olja på stormkök och även testade att tillaga direkt på gallret på elden, vilket också funkade bra. Skönt att värma sig vid elden.
Recept på Energikooperativets energisnåla linsröra (4 portioner)

Gör såhär

Om du vill äta grytan ute i naturen som vi gjorde kan du laga den hemma i en stor gryta som du sedan ställer på ett galler ovanpå en eld. Rör om ofta och när den är varm, servera i kåsor med ris eller bröd.


Så fin höstdag i vackra Nackarpsdalen!

Comments


bottom of page