top of page

Lär känna IBIB:s medarbetare

Projektet Individ och bygd i balans (IBIB) är nu inne på sitt andra år och som alltid med projekt kan personer komma och gå. I dagsläget är vi fem personer som jobbar med IBIB och idag får du chansen att lära känna oss lite bättre!


Evie Soli är projektledare för IBIB, och har bott i Röstånga sedan 2018. Hon lockades hit på grund av byns historia av community och engagemang. Evie har en yrkesbakgrund som socialantropolog och folkhögskolelärare och med ett särskilt intresse för gräsrotsrörelser och hur människor skapar och tar del av meningsfulla sammanhang i olika delar av världen. Det bästa med IBIB, tycker hon, är möten med engagerade människor i olika verksamheter och att få möjlighet att testa nya metoder för att bidra till en hållbar utveckling tillsammans med duktiga kollegor och deltagare.

– Jag tycker det är spännande att projektet är så brett med de tre olika fokusområdena kultur, hälsa och miljö, och att projektet handlar om att använda de resurser som finns i en liten by för att stärka individer i olika åldrar och med olika förutsättningar. Jag gillar verkligen grundtanken i projektet som är att människor ses som resurser med sina unika kunskaper och erfarenheter, och att man genom att delta i IBIB inte bara tar del av byns resurser, utan man blir själv en resurs för byn. En del av de vi möter är långtidssjukskrivna, och med det följer ofta en känsla av ensamhet som kan brytas genom att komma till Röstånga och vara med och ta till vara på matsvinn, vandra och anordna arrangemang som bidrar till nya möten och gemenskap i byn. Det är något fint och hoppfullt i det, säger Evie Soli.


Kim Nilsson är en utåtriktad, social, kreativ och filosofisk människa med starkt rättvisepatos som brinner för människor med eller utan utmanande kontext.


Kim är engagerad i föreningar med social inriktning och arbetar i IBIB för att utforska hur vi kan bidra till att förbättra utsatta människors livsvillkor.Maria Liljefors bor i Höör och älskar naturen kring Röstånga och Söderåsen. Hon jobbar som aktivitetshandledare och naturvägledare i projektet, och har tidigare jobbat som SFI-lärare. Hon brinner för att skapa meningsfulla sammanhang där individer möts och utvecklas.


En av anledningarna till att Maria tycker om att arbeta i projektet är för att det ger henne möjlighet att arbeta för lokal hållbar utveckling. Hon delar gärna med sig av sina kunskaper om och erfarenheter av den svenska naturen och vill bidra till att fler känner sig inspirerade att vistas i den.

På fritiden är Maria folkmusiker och hon gillar kultur av olika slag. Därför uppskattar hon extra mycket att kultur är något som IBIB arbetar med i sin verksamhet.Sandra Qvarfordt jobbar deltid med kommunikationen för IBIB. Hon bor i Malmö och fick upp ögonen för Röstånga genom ett annat projekt, och blev direkt nyfiken på bygden. Idag är hon glad att få spendera lite tid i de vackra omgivningarna och att få lära känna Röstånga som är en alldeles unik plats.


Sandra tycker både om natur och kultur och älskar att jobba med lokal utveckling. Därför känns det extra kul, tycker hon, att jobba med IBIB som innehåller alla de delarna.Malin Andersson jobbar som handledare i köket och har ansvar över att hygienen upprätthålls, hon är också assistent på promenaderna.


Malin kommer även fortsätta arbeta med ett projekt som hon var med och skapade på mobiliseringskursen på Lunds universitet. Projektet heter Skapande och Kultur Oavsett Generation (S.K.O.G) och Malins uppgift blir att skapa kontakter mellan skolor och äldreboenden, där deltagarna sedan får skapa något tillsammans.

Malin är inte ny för IBIB utan har varit med på olika träffar ett tag. Hon tycker att IBIB är bra för att det är en plats och ett sammanhang som hjälper folk med t.ex. ångestproblematik att bryta isolering och få vara med på roliga aktiviteter.


– Jag tycker att IBIB är en fin verksamhet, jag trivs bra och känner att de har gjort mycket för mig.


Samah är IBIB:s nyaste medarbetare sedan några veckor tillbaka. Hon kom från Syrien till Teckomatorp 2015, där hon fortfarande bor tillsammans med sin man och två döttrar.


Samah tycker om att laga mat och är bra på att hitta på maträtter baserat på vilket matsvinn IBIB får från Ica. Hon tycker också mycket om att jobba med barn och är bra på att få kontakt med dem.


– På mitt jobb lagar jag mat och är med och bestämmer vilka maträtter vi ska göra. Jag städar, diskar och är med och arrangerar träffar och vandringar. Jag tycker mycket om aktiviteterna som vi håller för barn, jag älskar barn, säger Samah.


Samah säger att hon gillar allt med IBIB – både arbetsuppgifterna och människorna.


– För mig är det viktigt att komma till ett jobb där jag kan träna på språket, få nya kunskaper och träffa andra.

Comments


bottom of page