top of page

IBIB samarbetar med Tillsammansodlingen för att bidra till en ny matkultur


En hektisk arbetsdag på Tillsammansodlingen.


När Tillsammansodlingen fick ett kilo skadade morötter från skörden fick IBIB i uppdrag att leverera lunchlådor baserade på morötterna. Samarbetet blev uppskattat, morötterna behövde inte slängas och nu vill IBIB sprida konceptet och initiera fler lokala samarbeten.  


Vad gör man med ett kilo skadade, men fullt ätbara, morötter som inte kan lagras? Det frågade sig gänget på Tillsammansodlingen i Röstånga tidigare i höstas, när de hade skördat säsongens morötter. Ganska snabbt uppenbarade sig ett givet samarbete mellan IBIB och odlingsgruppen, som båda parterna skulle kunna dra nytta av.


– Direkt kunde vi se att här har vi två verksamheter som kan vinna på att jobba ihop, det blir mer glädje och mer värde, berättar Lotten som är aktiv i Tillsammansodlingen. 


Tillsammansodlingen, där både Lotten och Evie (som också är projektledare för IBIB) är med, består av ungefär 16 familjer som odlar allt ifrån potatis och morot till kål, bönor, majs och rödbetor, på en gård strax utanför byn.


– Det startade som ett sätt att odla tillsammans för självförsörjning men också som ett roligt socialt projekt. Vi har hållit på i en säsong, det var en ganska svår odlingssäsong. Det är inte så att vi badar i överflöd av grönsaker, men det är roligt och lärorikt, berättar Lotten.


Samarbetet mellan IBIB och odlingen började alltså med morötterna, men kommer inte sluta där. 


– Det låg ett gäng morötter som inte kunde lagras för att de var skadade. Då tänkte vi att vi skär bort det som är dåligt och att det vore jättekul att kunna göra någon produkt av morötterna, säger Evie.


Produkten blev lunchlådor, med morots– och halloumibiffar serverade med ris, sallad och sås. Odlingens medlemmar åt lunchen tillsammans och gav feedback till IBIB på både maten och leveransen.




– Tillsammansodlingen blev lite av en testpanel, de kunde ta emot och tycka till, säger Evie.


– För min del tänkte jag vänta nu, det måste finnas någon hake. Det låter för bra för att vara sant, att ge bort halvtaskiga morötter och få en hel lunch tillbaka. Men det var underbart gott, säger Lotten.


Lotten menar att ofta när man odlar själv blir inte kvaliteten densamma som på grönsakerna i butiken. Och i butiken är de grönsaker som var skadade eller fula redan bortrensade, även om det hade gått bra att äta. Till exempel vitkål, säger hon, går ofta bra att äta även om några av de yttre bladen har börjat ruttna. 



Evie och Lotten.


Även om IBIB och odlingen bara har samarbetat en gång hittills har det redan gett ringar på vattnet, berättar Evie.


– Imorse var det någon som frågade mig om vi skulle vilja ha ett kilo quinoa. 


I Röstånga finns även en inköpsförening där Lotten också är med, som går ihop för att köpa billigare storpack av mat. Tillsammans med odlingen försöker de skapa en annan matkultur i byn. 


– Allt med IBIB, odlingen och inköpsföreningen hänger ihop för att skapa en kultur med mer gemensamhet kring mat. Om man själv har ett överflöd kan man säga jag har det här, är det någon som vill ha lite? berättar Lotten. 


Evie berättar att IBIB just nu försöker att initiera fler samarbeten med större odlingar och affärer runtom i bygden, för att kunna ta tillvara på mer mat som annars skulle slängas eller sorteras ut. Erbjudandet är att odlarna eller butikerna ger IBIB matsvinn och får tillbaka lunchlådor. 


– Men det tar lite tid att bygga upp saker, om man går ut och frågar odlare eller butiker och får ett nej tänker man nähä, det gick inte. Men rätt som det var är det någon som har hört något, så växer det organiskt, säger Lotten. 


– Ja, särskilt om man kan ge något tillbaka. Det blir mer lockande om man får tillbaks matlådor, till exempel, fortsätter Evie. 


Nu hoppas IBIB på fler liknande samarbeten med lokala producenter och butiker, allt för att bidra till en mer hållbar kultur kring mat och för att minska matsvinnet. 

Comments


Vill du veta mer eller på något sätt bidra eller påverka kan du nå oss via formuläret nedan.

Tack för ditt meddelande! Vi hör av oss så snart vi kan.

Prenumerera på vårat nyhetsbrev!

Tack!

Individ och bygd i balans. Ett projekt finasierat av Allmänna Arvsfonden

bottom of page